top of page
Vyhledat

Sloboda v neslobode

Každému by som dopriala pocit slobody v neslobode!

Nepoznám totiž krajší pocit.

Dnes som po dlhej dobe išla behať, to fakt stálo za tú námahu :)

Ale nebolo by to možno tak príjemné, ak by k tomu neviedlo veľa malých vnútorných krokov, ktoré som musela zvládnuť na to, aby som dnes konečne vybehla. Jasné je, že každý máme svoje neslobody, ľudia sa nedajú porovnávať, no zážitok slobody v neslobode, to je to, čo si všetci užívame.

často sú to úplne jednoduché veci, ktoré nás robia neslobodnými, napr.: obmedzenia nášho tela, nosenie rúška, obmedzenie pohybu, obmedzenia, ktoré vyplývajú z tejto situácie, zrazu musíme zvládať veci, ktoré sme predtým nemuseli /ako napr pracovať, starať sa o domácnosť a o dieťa zároveň/ a kde v tom je naša sloboda? každý si doplňte svoje:)

Tak ako sa dopracovať k tej vytúženej slobode, keď sa zdá, že to je nemožné?

Pamätám, ako som mala obdobie, keď som musela ležať v posteli celý deň, nemala som energiu na viac, a jediné na čom som pracovala, bolo ako si uvarím čaj, ako si naberiem jedlo, potom po čase ako uvarím jedlo, atď. musela som to zvládnuť, ale na začiatku sa to zdalo nemožné.

niečo som musela prekonať, aby som to dokázala. akýsi svoj prah. v tomto prípade energetický. čo ma prinútilo prekonať ten prah? mala som na výber - budem mať čaj alebo ho mať nebudem. teda s veľkou námahou, ale predsa som vstala a dokázala to. to bolo veľké oslobodenie - viem sa prekonať, aj keď pár hodín to vyzeralo, že to nedám.

niekedy je to zas iná situácia. boj sa odohráva v našom vnútri, okolie to nemusí ani zbadať.

sme v situácii, ktorá spôsobuje, že sa cítime neslobodnými. je to na nevydržanie, je to frustrujúce, veľmi obmedzujúce. a bez toho, že by sme o tom vedeli, sa v čase dostávame do doby, keď sme boli napríklad malým dieťaťom a niekto nás obmedzoval. a nemusím asi špeciálne zdôrazňovať, ako ľahko je dieťaťu takýto pocit navodiť. a tu a teraz ako dospelý človek, zrazu nevieme, ako sa toho pocitu zbaviť. dokonca sa tento pocit zdá nelogický. veď vonkajšie okolnosti vôbec nenaznačujú, že by nás niečo malo obmedzovať. a napriek tomu sa tak cítime.

čo spraviť vtedy? sú isto rôzne spôsoby, každý si môžeme nájsť ten svoj. Mne najlepšie pri práci so sebou aj s klientami funguje Psychofonetika, pretože nevyužíva len náš intelekt, ktorý je samozrejme nevyhnutný a tak potrebný, ale dokáže zapojiť aj hlbokú inteligenciu tela na to, aby sa dostala k spomienke, ktorú máme skrytú hlboko v nevedomí. Keď sa k spomienke dostaneme, postaráme sa o svoje vnútorné dieťa, pocit neslobody mizne. zrazu vidíme život inak - z pozície dospelého, ktorý vie vziať danú situáciu do svojich rúk a vyťažiť z nej maximum.

Niekedy však okolnosti zdanlivo nedovoľujú zažiť pocit slobody. Nepomôže ani prekonať seba a ani pátrať po vnútorných deťoch, ktoré možno trpia, lebo tu ide o vonkajšok a nie moje vnútro. Nedá sa ujsť, sme v tom uväznení. Čo môže pomôcť? Zdá sa že nič. No ak nemáte na výber a musíte ostať v tejto situácii, potom neexistuje nič lepšie ako nájsť si aj v tomto väzení svoj kúsok, o ktorom rozhodujem len ja. Možno to znie ako utópia, ale dá sa to, len si to predstavte. Som v kríze akéhokoľvek druhu - môžem sa cítiť ako obeť, pokiaľ to ako sa cítim mi diktuje situácia alebo môžem prevziať kontrolu nad svojimi pocitmi a potom sa posúvam od obete ku tvorcovi. A to je už iný zážitok. Ako to urobiť, to už je iná téma, na ktorú je treba viac než len takýto článok, no viem vám garantovať, je to možné.

Takže ako na slobodu v neslobode v skratke? /áno, možno je to ilúzia, že existujú skratky, ale vyskúšajte/

- urob malý krok vpred každý deň - niečo, čo si len ty môžeš určiť, lebo pre druhého to vôbec nemusí byť pochopiteľné - urob niečo, čo si volíš, hoci to nie je najpríjemnejšie, prekonáš sa, hoci len o kúsoček sa posunieš vpred na ceste k svojmu cieľu

- nájdi si aj v niečom nepríjemnom kúsok, ktorý môžeš mať rád

- zisti, odkiaľ pramenia pocity neslobody, ktoré zažívaš, lebo súčasná situácia môže byť len spúšťačom a nie dôvodom pre ne

- ak to zistíš, postaraj sa o seba tak najlepšie ako to len vieš, so súcitom, ktorý by si mal pre priateľa sa teraz postaraj o svoje potreby

- prejdi z pozície obete do pozície tvorcu tým, že sa rozhodneš, ako sa budeš cítiť, lebo to môžeš mať pod kontrolou

Tak aj toto by som dopriala každému :)

Nech sa nám darí, milí priatelia, v tieto špeciálne dni, nachádzať čo najviac slobody v našich životoch a nech máme radosť v objavovaní našich možností a schopností!

148 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

      Vaše osobné údaje (meno a emailová adresa) budú spracované podľa zásad na ochranu osobných údajov podľa platnej legislatívy SR. Stlačením tlačidla dávate            súhlas s týmto spracovaním pre zaslanie pravidelných emailových noviniek. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť.

bottom of page