top of page
Vyhledat

Vzťah je možné meniť, iba ak...

Aktualizováno: 14. 7. 2022

Dvaja inteligentní ľudia - muž a žena, 20 rokov spolu, veľa dobrého si zažili a aj veľa vecí nefunguje. úplne normálne, dosť časté, také bežné.

Ale pozor, nie je to až tak úplne bežné, lebo jedného dňa si jeden z nich povie - muž - po tom, čo žena už dlhodobo nie je spokojná vo vzťahu a dáva to mužovi vedieť, že chce niečo viac, chce, aby sa to zmenilo. a dôvod?

Majú syna, ktorý vchádza do puberty a už naňho neplatí, čo platilo predtým, a rozpory medzi nimi sa stále viac prehlbujú. má to vplyv na všetky oblasti ich spolužitia.


Prídu a pýtajú si pomoc. Nič krajšie a pokornejšie som snáď ani nezažila.

Hľadáme spolu, čo je vlastne to, čo by chceli, ale nedarí sa nám. je to ťažké, lebo každý z nich je presvedčený o svojej pravde. a najlepšie by samozrejme bolo, aby ten druhý zmenil svoje videnie, a nie len to videnie, ale aby zmenil aj seba.

No meniť druhého človeka, obzvlášť, ak je ten človek dospelý, to sa nie veľmi ľahko realizuje. povedala by som priam, že je to misia dopredu odkázaná na nezdar.


A tak len sledujem, ako sa hádajú, hoci už počuli, že toto zrejme nikam nepovedie, nechám ich, nech si to užijú naplno.

A potom musím vytiahnuť zbraň najvyššieho kalibru - poviem "Očividne sa Vám jednoducho nedá pomôcť!" a myslím to smrteľne vážne.

Kým táto vojna neskončí, kým neuznáte, že meniť druhého človeka je nemožné, nemá zmysel pokračovať.

A zdá sa, že na chvíľu im to dôjde - ona nám fakt nemôže pomôcť! chvíľka napätia .... a je to tu - došlo im to - ak chcem, aby to fungovalo, musím niekoho zmeniť, ale jedine seba, to je jediná možnosť.


Od tohto bodu sa mení atmosféra, mení sa energia medzi nimi, začínajú spolupracovať, vychádzajú si v ústrety - hoci stále má jeden svoju pravdu a druhý úplne inú, ale odrazu vidia, čo môže mier znamenať!



A toto je ďalší zážitok krásy, ktorý sa mi naskytá:)

Čo bude ďalej? len oni sú zodpovední, čo s týmto spravia.... Dokáže ona popracovať na svojich reakciách? Lebo veľmi dobre vie, že nikto iný nemôže za jej hnev, len ona sama. Dokáže on držať sľub, ktorý dal? To bude chcieť istú prácu a nikto nezaručí, či túto prácu bude chcieť absolvovať...

Ale zážitok mieru, to teraz majú a toto im už nikto nevezme. Možno zvíťazí to lepšie z nich, ale možno aj to horšie. Tu už nikto nič negarantuje. Len slobodná voľba jednotlivca, na tom to celé stojí či padá.


Držím im veľmi palce, tak ako aj všetkým ďalším párom, ktoré sa dali na neľahkú cestu sebapremeny. Čo je na tej ceste dobré si pamätať? Meniť sa môžem len ja sám, len ja sama. Na zmenu druhého nemám dosah, a za každým, keď sa o to snažím, kopem hrob nášmu vzťahu.

Amen :)))



179 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

      Vaše osobné údaje (meno a emailová adresa) budú spracované podľa zásad na ochranu osobných údajov podľa platnej legislatívy SR. Stlačením tlačidla dávate            súhlas s týmto spracovaním pre zaslanie pravidelných emailových noviniek. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť.

bottom of page