top of page
Vyhledat

Matematika vo vzťahoch: keď 1 + 1 = 3 alebo aj -2 /2.časť

2.časť


O tom, čo robiť, aby vzťah prospieval, som písala v


Tu sa chcem zamerať na to, čo naozaj neprospieva ani vzťahu ale ani partnerom samotným.

Obviňovanie a nepreberanie zodpovednosti

Buď preberám zodpovednosť za svoje myšlienky, pocity a činy alebo nie.

Ak to nerobím, znamená to neustále obviňovanie druhého za to, ako sa ja cítim.

Faktom je, že nikto mi nemôže dať môj pocit. Nikto nemá moc spôsobiť, aby som sa ja cítila tak či onak. Ja mám svoje pocity a môj partner mi ich svojim správaním spúšťa. Ak by som ich už nemala v sebe, on by robil to isté, nič by sa nedialo, nič by mi nespúšťal.

Nevypovedané nevedomé očakávania

Akonáhle vstúpime do vzťahu, či chceme alebo nie, od druhého očakávame, že nám splní aj to, o čom nevieme. Ak o tom nevieme, len nevedomky vyžadujeme, očakávame, a sme veľmi frustrovaní. V prípade, že o svojich očakávaniach viem, môžem o nich komunikovať a partner či partnerka majú šancu ich aspoň čiastočne naplniť.

Niektorí sa snažia neočakávať – myslím, že je naivné myslieť si, že viem byť vo vzťahu bez očakávaní. No môžem si uvedomiť, že jeden človek by musel byť superhrdina, aby mi splnil všetko, čo od vzťahu chcem. Preto s tým viem pracovať – viem uvidieť, aké očakávania mám, viem, ktoré mi partner má minimálne možnosť splniť a potom ho o to môžem požiadať a uvidím, či má aj ochotu. Ale vidím aj, že niektoré nemá šancu napĺňať a s tým sa potrebujem naučiť vysporiadať.

Presvedčenie, že len ja mám nárok na pravdu

Poznáte to – ja vidím, že sa stalo toto. Ale partner mi tvrdí, že sa stalo niečo iné. Kto má teda pravdu? No isto ja, lebo ja predsa vidím ako to je.

Toto môže vzťah neuveriteľne ničiť.

Neuznanie inej možnosti, ako tej mojej, ubíja lásku, rešpekt, príťažlivosť a vzťahy toto dlhodobo nie sú schopné uniesť.


JE TU NÁDEJ

Toto všetko a ešte viac sa dá naučiť.

Nemusíme byť otrokmi našich starých vzorcov správania, ktoré sme si odniesli z našich pôvodných rodín. Je možné prekonať naše reakcie, projekcie, nachádzať lásku a rešpekt každý deň, ale neudeje sa to nevedomky.

Sú rôzne metódy, ktoré sa venujú rozvoju jednotlivcov vo vzťahoch alebo aj vzťahom ako takým, tak odporúčam si jednu vybrať a venovať vzťahu a Vášmu partnerovi či partnerke pozornosť, aby mohli prekvitať a vy s nimi. A v konečnom dôsledku to je prínosom aj pre Vás samotných, lebo sa rozvíjate a stávate sa tak lepšou verziou seba. Je niečo krajšie, čo môžeme pre seba spraviť? Ja myslím, že nie!

Aj preto vám ponúkam BEZPLATNÝ WORKSHOP na túto tému osobne alebo online - pošlite mi

a ja vás o tejto možnosti budem informovať.

Ďakujem životu, že mi dáva príležitosť skrze vzťahy rásť, ďakujem Yehudovi Tagarovi a Psychofonetike, že mi dávajú inšpiráciu vnímať vzťahy na hlbokej úrovni a pracovať na nich v mojom živote a pomáhať iným napredovať v ich vzťahoch.

Prajem vám nech vaše vzťahy s kýmkoľvek žijú, radujú sa a prosperujú!




120 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

      Vaše osobné údaje (meno a emailová adresa) budú spracované podľa zásad na ochranu osobných údajov podľa platnej legislatívy SR. Stlačením tlačidla dávate            súhlas s týmto spracovaním pre zaslanie pravidelných emailových noviniek. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť.

bottom of page